Nagyvilág

Egyiptom nyitva tartja a gázai határt

Egyiptom határozatlan ideig nyitva tartja gázai határát, hogy enyhítsen a palesztin terület elleni blokád hatásán és hogy biztosítsa számára az összeköttetést a külvilággal - jelentette ki hétfőn az AP hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági illetékes.

Egyiptom és Izrael három éve vette blokád alá a Gázai-övezetet, miután a terület irányítását a Hamász palesztin iszlamista szervezet ragadta magához. Egyiptomi tisztségviselők szerint a terület lezárása nem érte el célját, így a Hamász által 2006-ban foglyul ejtett izraeli katona szabadon bocsátását sem.
Az számos izraeli légicsapás és az egyiptomi határellenőrzés nem tudta elejét venni a csempészésnek sem, amely alagutak százain keresztül zajlik az egyiptomi-gázai határon.

A határnyitás fenntartásáról nyilatkozó egyiptomi illetékes szerint olyan új politikára van szükség, amely véget vet a palesztinok szenvedésének, de ugyanakkor sakkban tarja a Hamászt. A tisztségviselő, aki a kérdés érzékeny mivolta miatt kért névtelenséget, úgy vélekedett, hogy Izraelre jelenleg nyomás nehezedik az összes szárazföldi gázai átkelő megnyitása érdekében.

Egyiptom a rafahi határátkelőhelyet fogja üzemeltetni, de nagyobb szállítmányokat és építőanyagot nem fog átengedni Gázába, mert a poszt alapvetően személyközlekedést szolgálja. Rafahnál csak akkor áll helyre teljes egészében a határforgalom, ha a Hamász megbékél a Nyugat által támogatott Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mozgalommal és Gáza nemzetközileg elismert kormányzás alá kerül.

A Hamász 2007-ben utcai harcokban ragadta magához a Gázai-övezet feletti ellenőrzést, aminek következtében két, egymással rivalizáló palesztin kormány jött létre, s Abbász elnök hatalma Ciszjordániára korlátozódott.

Kairó azután nyitotta meg ismét a gázai határt, hogy Izrael a múlt héten halálos áldozatokat követelő katonai akciót hajtott végre egy nemzetközi segélyflottilla ellen.

A Gázai övezet körüli feszültség növekedését jelzi, hogy az izraeli haditengerészet hétfőn a part közelében agyonlőtt négy, búvárruhát viselő férfit. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű militáns szerint a megölt személyek éppen bevetésre készültek fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik