Nagyvilág

Volt bróker lett az Év menedzsere

Meglepetést okozott, hogy a fiskális válság kirobbanása után ilyen hamar egy pénzügyi cég vezetőjének ítéljék oda az Ernst & Young World Entrepreneur of the Year díjat.

Meglepetést okozott a jelenlévők körében, hogy Michael Spencer, az ICAP pénzügyi szolgáltató cég vezérigazgatója nyerte el az Ernst & Young World Entrepreneur of the Year díjat szombat este Monte Carlóban. Nem mintha nem lenne nagyon sikeres a vállalkozása, hiszen kifejezetten az: a FTSE 100 cégek között az utóbbi 10 évben a legjobb teljesítményt mutatta a részvényesi hozam szempontjából.

Ám valószínűleg alig valaki – ha volt ilyen egyáltalán – várta volna, hogy a pénzügyi krízis kirobbanása után ilyen hamar éppen ebből a szektorból kerüljön ki a győztes. Michael Spencer brókerként, három barátjával alapította a céget 1986-ban, jelenleg 50 országban van jelen 4500 alkalmazottal, éves árbevétele 2,7 milliárd dollár volt a 2009/2010-es pénzügyi évben. A hivatalos indoklás szerint remekül megfelelt mind a hat kritériumnak, amely szerint a zsűri ítél: vállalkozói szellem, pénzügyi teljesítmény, stratégia, innováció, globális hatás és személyes tisztesség.

Spencer egyébként profi köszönőszavakat mondott, miután átvette a díjat: megköszönte mindenkinek, a szervezőknek, a munkatársainak, a barátnőjének, s elmondta, hogy nagyon meg van lepve, hiszen az országelsők közül bárki állhatna a helyén. Hozzátette még, hogy reméli, hasznos lehet valamennyi brit vállalkozó számára, ugyanis jó barátja a pénzügyminiszternek, így elláthatja tanácsokkal, hogyan lehetne kedvező vállalkozói környezetet teremteni.

A Monte Carlóban rendezett eseményre pazar körülmények között került sor. A zsűri a rendkívül elegáns Hermitage Hotelben ült össze, s hallgatta meg egyenként a jelölteket a különböző országokból. Magyarországot Bodrogai Ferenc, a Forest Papír tulajdonos-ügyvezetője képviseli, aki az idén elnyerte az Ernst & Young „Az év üzletembere” díját.

A fődíjra (World Entrepreneur of the Year) 42 jelölt pályázott, őket mondhatni a „tenyerén hordozza” a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég, a Hermitage 280 szobájából 180-at vettek ki június 3-án és 4-én éjszakára. Ezzel nem érték ugyan el, hogy a legnagyobb eseménynek számítsanak az évben, de közelítenek hozzá – tudta meg az fn.hu a szálloda illetékesétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik