Nagyvilág

Karzai felülvizsgáltatja az Afganisztánban bebörtönzött tálibok ügyeit

Hamid Karzai afgán elnök utasítást adott arra, hogy vizsgálják felül az ország börtöneiben fogva tartott tálibok ügyeit.

A döntés előzménye, hogy a tálib lázadókkal való béketárgyalások érdekében Afganisztán törzsi és vallási vezetői több javaslatot is elfogadtak az afgán civil társadalom 1600 képviselőjéből álló hagyományos testület, a loja dzsirga tanácskozásának pénteki zárónapján.

E javaslatokban szerepel, hogy engedjék szabadon a nemzetközi erők által “téves információk” alapján őrizetbe vett tálib foglyokat, vegyék le több tucat lázadó nevét az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok terroristákat felsoroló listáiról, és kezdeményezzenek feltételek nélküli tárgyalásokat. A béketárgyalások megkezdésére egy minden irányzatot tömörítő bizottság felállítását javasolta a loja dzsirga.

Karzai most e kezdeményezések nyomán intézkedett egy vizsgáló bizottság létrehozásáról, amely a fegyveres tálib ellenállással összefüggésbe hozott gyanúsítottak ügyét tekinti át újra. Elnöki rendeletében Karzai egyenesen utalt is a loja dzsirga béketanácskozásán elfogadott határozat ezzel kapcsolatos pontjaira, amelyek a “téves információk alapján” őrizetbe vettek szabadon bocsátását kezdeményezik.

Az afgán elnök utasította az igazságügyi tárcát és a hatóságokat azon foglyok meghatározására, akiket “elegendő bizonyítékok nélkül tartanak fogva”, s arra is, hogy intézkedjenek szabadon bocsátásuk érdekében. Az elnöki rendelet csak az afgán ellenőrzés alatt lévő börtönöket említi, az amerikai felügyelet alatt lévő büntetés-végrehajtási intézményeket nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik