Nagyvilág

Árvízriadó Varsóban

Újabb árvízriadót adtak ki Varsóban vasárnap, mert a Visztula két hét elteltével ismét árad - közölték a lengyel főváros hatóságai.

A folyó menti lévő negyedek lakosait felszólították, hogy legyenek készek az esetleges evakuálásra. Lengyelország déli és délkeleti részén ismét hatalmas mennyiségű eső zúdult le az elmúlt napokban, újra árvizeket okozva, így azokban a térségekben 30 ezer embert kényszerültek kitelepíteni otthonából – mondta el a lengyel tűzoltók egyik szóvivője, Pawel Fratczak.

Lengyelországot május eleje óta sújtja rendkívül mostoha időjárás. Eddig 22 ember vesztette életét az áradások következtében.

A legsúlyosabb helyzet az ország déli és délkeleti körzeteiben alakult ki. Számos helyen beszakadtak a gátak, és a földek ismét víz alá kerültek – számolt be a tűzoltók szóvivője. A 17 ezer tűzoltó mellett immár 3 ezer katona is igyekszik segíteni a bajba jutott embereken. A Visztula partján fekvő, 25 ezer lakosú Sandomierz városban már a májusi árhullám is tetemes károkat okozott, szombat este pedig ismét összerogyott egy védőgát a városnál – mondta Fratczak, hozzáfűzve, hogy délen több országút járhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik