cnn
Nagyvilág

A CNN is beszámolt a magyar gazdasági aggodalmakról

A CNN amerikai hírtelevízió is beszámolt pénteken a forint zuhanásáról és a magyar gazdaság gyenge állapotáról szóló kormányzati nyilatkozatokról.

A CNN a Financial Times brit üzleti lap cikke alapján honlapján arról tudósított, hogy a forint euróárfolyama éves minimumra csökkent pénteken, miután két nap alatt már a második kormányzati tisztviselő figyelmeztetett az ország gyenge gazdasági állapotára és költségvetési helyzetére.

A lap ismertetése szerint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a magyar gazdaság súlyos helyzetben van és lehetséges az államcsőd, Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke pedig előző nap azt mondta, az országot a görögországihoz hasonló válság fenyegeti.

A CNN által átvett cikk szerint a befektetők valósággal megzavarodtak a Fidesz-kormány közléseitől. A szerző leírta, hogy a Fidesz megkérdőjelezte az előző kormány által ismertetett pénzügyi adatokat és azzal vádolta meg, hogy hazudott a gazdaság állapotáról.

Az elemző szerint Kósa Lajos nyilatkozatát, bár zavart keltett a piacokon, sokan még csak elszólásnak tekintették. Az viszont már széles körű megdöbbenést váltott ki, hogy a kormány szóvivője nem határolódott el attól. A befektetők amúgy is aggódnak az európai bankok állapota miatt és rosszul fogadták a vártnál gyengébb májusi amerikai munkaerőpiaci adatokat.

“Az új (magyar) kormánynak egy kicsit jobban át kellene gondolnia a piaccal való kommunikációt” – mondta Tim Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci vezető kutatója. “Egyszerűen nem lehet így beszélni ezeken a piacokon” – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik