Nagyvilág

Ukrajna elnöke nem ismeri el a szakadár grúz területek függetlenségét

Viktor Janukovics ukrán elnök ellenzi a szakadár grúziai területek függetlenségének, és bírálta a szuverén Koszovót elismerő államokat.

“Soha nem ismertem el független államként sem Abháziát, sem Dél-Oszétiát, sem Koszovót. Ez ellentétes a nemzetközi joggal és normákkal” – mondta Janukovics az elnöksége első száz napjának.

“A nemzetközi jog és normák ellentétesek az államok területi épségének megsértésével. Nincs jogunk, hogy ilyen folyamatokat üdvözöljünk a világban, és még kevésbé elismerni ezeket” .

Az ukrán elnök bírálta, hogy a nemzetközi közösség egy része elismerte Koszovót.

Oroszország 2008-ban ismerte el a két grúziai szakadár terület függetlenségét a grúz-orosz villámháború után. Eddig azonban csak három kormány követte példáját: Nicaragua, Venezuela és a csendes-óceáni Nauru.

Az országában igen népszerű ukrán elnök egyszersmind védelmébe vette a kapcsolatok szorosabbra fűzését Moszkvával. Janukovics barátsági szerződést akar aláírni Oroszországgal és a kapcsolatok további erősítésén dolgozik.

A kétoldalú viszony jelentősen megromlott Janukovics elődje, Viktor Juscsenko elnöksége idején. Janukovics februári megválasztása óta több lépést tett a kapcsolatok javítása érdekében. Áprilisban megállapodást írt alá Oroszországgal az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli állomásoztatásának meghosszabbításáról gázárcsökkentés fejében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik