Nagyvilág

Törökország leépíti gazdasági és katonai kapcsolatait Izraellel

Törökország csökkenti gazdasági és hadiipari kapcsolatait Izraellel, de a kétoldalú kapcsolatokat nem fagyasztja be teljesen.

Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes hozzátette ugyanakkor, hogy egy állam nem hagyhat teljesen figyelmen kívül egy másik államot, amelynek a létezését elismeri, és a két ország közötti együttműködés nagy része közvetlenül vállalatok között folyik.

Az együttműködés jelentős része a hadiparra vonatkozik: izraeli hadiipari cégek több nyereséges szerződést kötöttek Törökországgal. Az egyik – 183 millió dolláros – szerződés értelmében Ankara tíz pilóta nélküli repülőgépet vásárol Tel-Avivtól. Ezek többségét már leszállították, az üzletet nem függesztik fel. A négy utolsó repülőgépet júniusban van júliusban érkezik.

Izraeli cégeket bíztak meg mintegy száz F-4 és F-5 típusú vadászgép korszerűsítésével, mintegy 700 millió dollár értékben, rakétákat és elektronikus berendezéseket is értékesítettek Törökországban. 2002-ben izraeli hadipari cégek 668 millió dolláros szerződést kötöttek harckocsi felújítása kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik