Nagyvilág

Össztűz az al-Kaidára

Az Obama-kormányzat jelentősen kiterjesztette az al-Kaida és más terrorszervezetek ellen bevetett amerikai különleges erők mozgásterét - számolt be róla a The Washington Post című amerikai napilap pénteken.

A tavalyi 60 országhoz képest idén már 75 állam területén állomásoznak amerikai kommandósok – közölték magas rangú amerikai katonai és közigazgatási tisztviselők. A katonák részéről megelőző vagy megtorló csapásokra lehet számítani azokon a területeken, ahol titkos akcióra derül fény, vagy szélsőséges csoporthoz köthető támadásra kerül sor.

Az amerikai különleges haderő egységei jelen vannak a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Jemenben és a Közel-Kelet más területein, valamint Afrikában és Közép-Ázsiában is – írja a The Washington Post.

A különleges egységeket a 2001. szeptember 11-i támadás után állította hadrendbe az Egyesült Államok, hogy közvetlen közelről vehesse fel a harcot a terroristák ellen.

Időközben Barack Obama globális biztonsági stratégiájának szerves részévé emelte a különleges kommandók meglétét. A 2009 januárja óta hivatalban lévő amerikai elnök a kongresszust a különleges műveletekre szánt pénz 5,7 százalékkal való megemelésére kérte a 2011-es pénzügyi évre vonatkozólag, ami így 6,3 milliárd dollárt emészt majd fel.

A különleges műveletek irányításáért felelős parancsnokok a Bush-érában tapasztalt helyzetükhöz képest ma már egyre nagyobb befolyással bírnak a Fehér Házban. “Mi most már sokkal nagyobb erőt képviselünk” – idézte az egyik katonai tisztviselőt a washingtoni napilap.

Amerikai tisztviselők májusban közölték, hogy a nemzeti hadsereg központi parancsnokságának vezetője, David Petraeus 2009-ben a nyilvánosság kizárásával kiadott egy parancsot a Közel-Keleten és Szomáliában folyó titkos hadműveletek kiterjesztésére vonatkozóan. A katonai rendelet feljogosítja a különleges egységeket, hogy a helyi erőkkel együttműködjenek az al-Kaida és más, fenyegetést jelentő csoportok elleni küzdelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik