Nagyvilág

Izrael elveszítheti egyik legerősebb szövetségesét

A török miniszterelnök éles szavakkal hibáztatta Izraelt a kétoldalú kapcsolatok megromlása miatt, és hangsúlyozta: nem fognak szemet hunyni a török flotilla-támadás felett.

Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott, Izrael el fogja veszíteni legfőbb közel-keleti szövetségesét, amennyiben nem változtat mentalitásán. Hozzátette: Törökország igyekezett megőrizni kettejük kapcsolatát, de az izraeli kormány nem értette mindezt, és történelmi hibát vétett, amely nem pusztán Ankara ellen irányult, hanem harminckét különböző ország civilizációja ellen. Nem fogunk szemet hunyni az efféle erőszak felett- mondta Erdogan.

Barack Obama elnök kifejezte részvétét Erdogan kormányfőnek, de nem értett egyet a Tel-Aviv megbélyegzését képviselő török állásponttal. Nem szorgalmazott továbbá független kivizsgálást sem, melyet Izrael internízeven ellenez.

Törökország és Izrael egyaránt az USA barátai, mi pedig azon vagyunk, hogy együtt jussunk dűlőre a tragikus incidens következményeit illetően- fogalmazott az ügy kapcsán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik