Nagyvilág

Slota hálás Trianonért

Trianon-emléktáblát leplezett le Pozsonyban, a városközpontban álló főposta épületén a a nacionalista SNS elnöke. A szöveg köszönetet mond Trianonért a „hálás szlovákok” nevében.
„Számunkra fontos a trianoni szerződés.

„Számunkra fontos a trianoni szerződés. A lényeg az, hogy továbbra is érvényben maradjon, és ne veszítsük el Szlovákiát” – jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az emléktábla leleplezése után. Az akciót az SNS kezdeményezte és finanszírozta.

„A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban a Nagy-Trianon kastélyban megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és így új arcot adott Európának” – áll egyebek között a táblán. Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától.„Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök” – szól az idézet. A tábla alján pedig ez áll: “A hálás szlovákok”.

Az SNS ugyanilyen táblát állít fel Révkomáromban és Kassán is. „Kassán azért, mert a város a második világháború alatt a magyar Horthy-katonaság megszállása alatt volt. És természetesen nagyon fontos Révkomárom, amely a határon fekszik” – jelentett ki Slota. „Pénteken 14 órakor szlovák zászlókkal tüntető módon a hídhoz, a határátkelőhöz vonulunk, ahol ugyanilyen szövegű táblát leplezünk le” – mondta újságíróknak Slota.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik