Nagyvilág

Pénzügyi botrányok miatt lemondott a japán kormányfő

Hivatalosan bejelentette lemondását Hatojama Jukio japán kormányfő Tokióban pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt.

Ennek az az oka, hogy a tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy Hatojama ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről.

Hatojama elismerte, hogy a pénzügyi botrányok és okinavai bázis ügye késztette lemondásra, de megerősítette azt a véleményét, hogy a japán-amerikai biztonsági együttműködés alapfeltétele a térség békéjének.

A hétvégén az új amerikai-japán támaszpontszerződés miatt kilépett a kormánykoalícióból a Japán Szociáldemokrata Párt, azzal érvelve, hogy Hatojama Jukio kormányfő nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy a támaszpontot elköltöztetik a szigetről, és ezért le kell mondania hivataláról.

A posztjáról alig nyolc hónap után távozó kormányfő közlése szerint vele együtt lemond Ozava Icsiro, a DPJ főtitkára is. Pártforrások szerint a DPJ “napokon belül” új vezért választ. Elemzők értékelése szerint erre Kan Naoto jelenlegi pénzügyminiszternek van komoly esélye.

A tavaly szeptemberben az előre hozott választások nyomán megalakult kabinet vezető erejének, a balközép irányzatú Japán Demokrata Pártnak (DPJ) 310, a szociáldemokratáknak pedig hét helye van a 480 tagú alsóházban, míg a 242 tagú felsőházban a szociáldemokraták öt, Hatojama pártja és többi szövetségese pedig 122 mandátummal bír.

Július 11-én azonban felsőházi választásokat tartanak, és a DPJ-nek alig több mint egy hónapja van arra, hogy visszaszerezzen valamennyit megtépázott népszerűségéből. Bár a felsőház jelentősége és politikai súlya kisebb, mint az alsóházé, a kormánykoalíció elveszítheti többségét, ami pedig akadályozhatja a törvények elfogadásának menetét.

Hatojama négy év alatt a negyedik japán kormányfő a sorban, aki úgy távozik posztjáról, hogy egy évet vagy annál kevesebbet töltött a miniszterelnöki bársonyszékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik