Nagyvilág

Kövér: az EU-nak is meg kellene szólalnia

A szlovák politikai elitnek is meg kell tanulnia viszonyulni ehhez az európai normákat messzemenően tiszteletben tartó, de önérzetes magyar külpolitikához.

Az Európai Uniónak nem lenne helyes szó nélkül hagynia Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a kettős állampolgársággal kapcsolatos kirohanásait – mondta a Fidesz választmányi elnöke a Demokratának.

Kövér László szerint a kettős állampolgárságra adott szlovák reakciókról szólva képtelenségnek nevezte, hogy a szlovák vezetés lényegében az ország lakosságának egytizedét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította. A szlovák politikai elitnek is meg kell tanulnia viszonyulni ehhez az európai normákat messzemenően tiszteletben tartó, de önérzetes magyar külpolitikához.

“Aki ilyet tesz, az az égvilágon semmit nem ért az Európai Unióból” – tette hozzá. A választmányi elnök szerint Brüsszel amellett végképpen nem mehet el szó nélkül, hogy a kettős állampolgárságot igénylőket meg akarják fosztani szlovák állampolgárságuktól”.

Mint mondta: az új kormány, szemben az előzővel, felemeli a szavát minden olyan esetben, ahol sérülnek az elszakított magyarság egyéni és kollektív jogai. Csak olyan nemzetnek van tekintélye, amelyik képes világosan fogalmazni, amikor a saját méltóságáról, jogairól van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik