Nagyvilág

Kitelepítések Szlovákiában az árvíz miatt

Több száz embert kellett kilakoltatni Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el.

Kelet-Szlovákiában a Kisszebeni járásban lévő Jernye falu melletti romatelep mintegy 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a telep víz alá került, és lakhatatlanná vált. A víz a falu házait is veszélyezteti, ezért homokzsákokból töltést emeltek. Kisszeben járási székhelyen a Tarca okoz gondokat. A városban és néhány településen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Eperjesi járásban fekvő Szinyén szintén víz alá került a romatelep, s annak mintegy 500 lakója ideiglenesen a helyi iskolában és kultúrházban kapott otthont. A szomszédos Bártfai járásban a patakok kiléptek medrükből, s a kora reggeli órákban három település Kavicsos, Livóhuta, Keresztfalu el van vágva a külvilágtól. Mindhárom faluban megszűnt az áramszolgáltatás is. Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki.

Délnyugat-Szlovákiában az Újvári, a Nyitrai és az Aranyosmaróti járásokban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. “Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, s három utca víz alá került” – közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak.

Érsekújváron az éjjel összeült a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik