Nagyvilág

Csak Magyarországgal nem egyezkedik Szlovákia

Magyarországgal nem, de minden más országgal kész megegyezni Szlovákia a kettős állampolgárság ügyében - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

“Pozsonynak gondot okoz, hogy a külföldön élő szlovákok már tiltakoztak amiatt, hogy választaniuk kell a szlovák és az illető ország állampolgársága között”- írja a lap Robert Fico miniszterelnök egyik kijelentésére hivatkozva, miszerint azok szlovák állampolgársága nincs veszélyben, akik július 17-ig, a szlovák állampolgársági törvény módosításának életbe lépéséig kérvényezik az idegen ország állampolgárságát. “Őket nem a módosítás alapján ítéljük meg” – jelentette ki korábban a kormányfő.

“Minden érintett ország esetében készek vagyunk a tárgyalásokra, hogy az állampolgáraink elégedettek legyenek, de Magyarország esetében nem engedhetjük meg magunknak azt a kockázatot, hogy valaki egyetlen óra magyarországi tartózkodás nélkül megkaphassa a magyar állampolgárságot” – idézi az újság a miniszterelnököt. Fico szerint ugyanis a tartós lakhely minden ország esetében teljesen természetes feltétel.

Jogászok szerint Szlovákia megoldhatja a kettős állampolgárság problémáját, hiszen az jogilag elképzelhető. “A nemzetközi szerződéseknek magasabb jogerejük van, mint a hazai jogszabályoknak” – magyarázta a lapnak Szekeres Klaudia jogász. Ugyanakkor úgy véli, ez a megoldás diszkriminációhoz vezet, ezért nem tartja ezt elfogadható megoldásnak.

Szerinte létjogosultsága van a kettős állampolgárság engedélyezésének és tiltásának is, mindkettőre van példa, a szlovák eljárást azonban nem tartja rendben lévőnek. “Van jogalapja a szlovák korlátozásnak is, de azt nem tartom rendjén lévőnek, hogy két állam rossz viszonya miatt az állampolgár szenvedjen” – tette hozzá.

Petőcz Kálmán külpolitikai szakértő is egyetért azzal, hogy a szlovák fél eljárása megkérdőjelezhető. “Nem hiszem, hogy ezt meg lehetne védeni nemzetközi fórumokon” – mondta a somorjai Fórum Intézet munkatársa.

Szerinte “ez az eljárás éppen a fordítottja annak, amiről az állampolgárság szól, hiszen a szlovák fél váltig állítja, hogy az elsődleges állampolgárság ahhoz az országhoz kapcsolódik, amelyhez az illetőt szoros kapcsolatok fűzik, ahol született, ahol lakik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik