Nagyvilág

Csak a magyarokat sújtja a szlovák állampolgársági törvény

Magyarországgal nem, de minden más országgal kész megegyezni Szlovákia a kettős állampolgárság ügyében - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A lap rámutat: Pozsonynak gondot okoz, hogy a külföldön élő szlovákok már tiltakoztak amiatt, hogy választaniuk kell a szlovák és az illető ország állampolgársága között. Az újság Robert Fico miniszterelnök egyik kijelentésére hivatkozva azt írja, hogy azok szlovák állampolgársága nincs veszélyben, akik július 17-ig, a szlovák állampolgársági törvény módosításának életbe lépéséig kérvényezik az idegen ország állampolgárságát.

“Minden érintett ország esetében készek vagyunk a tárgyalásokra, hogy az állampolgáraink elégedettek legyenek, de Magyarország esetében nem engedhetjük meg magunknak azt a kockázatot, hogy valaki egyetlen óra magyarországi tartózkodás nélkül megkaphassa a magyar állampolgárságot” – idézi az újság a miniszterelnököt. Fico szerint ugyanis a tartós lakhely minden ország esetében teljesen természetes feltétel.

Jogászok szerint Szlovákia megoldhatja a kettős állampolgárság problémáját más államokkal bilaterális, kétoldalú szerződések alapján, jogilag ez elképzelhető.

Szlovákia volt ENSZ-nagykövete szerint a bilaterális megegyezésekkel éppen fordított módon járnának el. “Engedélyeznék a kettős állampolgárságot az Ausztráliában élőnek, aki valójában otthagyta hazáját, aki viszont nem hagyta ott, annak nem engednék, ez hatványozott diszkrimináció”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik