Nagyvilág

Kiforgatták Köhler szavait

Horst Köhler lemondásáért a német sajtót okolják egyes szakértők. A vádak szerint a lapok az államfő külföldi német katonai jelenléttel kapcsolatos korábbi nyilatkozatát félreértelmezték, ez vezetett az ellenzék megalapozatlan támadásaihoz.

Denis MacShane, angol munkáspárti politikus és német szakértő szerint Köhler korábbi nyilatkozata igaz volt, hiszen a német katonai erők jelenléte fontos az ország gazdasági érdekeinek érvényesítése szempontjából. Szerinte a sajtó kiforgatta az államfő szavait, és nem akarták felismerni azok jelentőségét. Más politikai elemzők Angela Merkel kancellárt hibáztatták az államfő hirtelen távozása miatt, mert szerintük ez az esemény is azt mutatja, hogy a kancellár nem ismeri még legközelebbi szövetségeseinek elképzeléseit sem – írja a The New York Times.

Az imf igazgatója volt

Köhler korábban a Nemzetközi Valutaalap igazgatója volt. 2004 májusában a konzervatív pártok és a liberális FDP támogatásával választották államfővé, 2009 májusában újraválasztották.

Köhler bejelentése után még az őt bíráló ellenzéki pártok is elismerően szóltak politikai tevékenységéről. Angela Merkel kancellár is sajnálatát fejezte ki az államfő lemondása miatt. Jó tanácsadó volt, hiányozni fog – idézte Merkel szavait a Financial Times.

Az új államfő személyének kérdése megingathatja az Észak-Rajna Wesztfália tartományban a választásokon vereséget szenvedett kereszténydemokrata-liberális koalíció amúgy sem stabil helyzetét. Köhler feladatait ideiglenesen a szociáldemokrata Jens Böhrnsen, a német parlament felsőházának elnöke fogja ellátni. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az új államfő, akit június 30-adikán fog megválasztani a szövetségi közgyűlés.

A hétfőn lemondott elnök Németország talán legnépszerűbb politikusának számított, akit a lakosság közvetlensége, nyíltsága és szókimondása miatt különösen kedvelt. Köhler döntését az államfői hivatalának kijáró tisztelet hiányával indokolta. Hirtelen távozásában közrejátszott továbbá, hogy afganisztáni látogatása alkalmával tett nyilatkozatát, miszerint Németország külföldi szerepvállalása fontos gazdasági és kereskedelmi szempontból is, erőteljesen bírálták az ellenzéki pártok, a Zöldek és a Baloldal.

A megrendült Köhler egy televíziós sajtótájékoztatón mondott köszönetet az őt támogatóknak: Nagy megtiszteltetést jelentett a számomra, hogy Németország elnöke lehettem – búcsúzott Köhler. Negyven év óta ő volt az első, aki azonnali hatállyal távozott posztjáról – emlékeztet a Deutsche Welle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik