Nagyvilág

Izrael nagykövete: Provokáció volt

Régóta számítani lehetett rá, hogy a hétfőn Gáza felé tartó segélyeket szállító konvoj nem fog problémamentesen célba érni. Az egyik hajón fegyveres összetűzés alakult ki az aktivisták és az izraeli kommandósok között, melynek legkevesebb tíz áldozata és számos sebesültje van helyi adatok szerint. A segélyflotta elleni akcióról Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete az fn.hu-nak azt mondta, országát provokáció érte, amire a nemzetközi joggal összhangban álló választ adtak.

A segélyszervezetek azóta már beszámoltak róla, hogy újabb szállítmányok indítását tervezik ugyanazon az útvonalon. Mi lesz az izraeli reakció?

Aliza Bin-Noun Izrael magyar nagykövete: Izrael továbbra sem változtat álláspontján, és a blokádon nem enged át sem segélyszállító, sem bármilyen egyéb céllal érkező hajókat. A blokád oka a három éve Gázát uraló terrorszervezet, a Hamasz, amely Izraelnek az övezetből való kivonulása ellenére rakéták tízezreit lőtte ki a zsidó állam területére.

Gázába naponta több ezer tonna segély érkezik, mégpedig szárazföldi úton. A segélyszállító hajók rakományaikat Izrael legnagyobb kikötővárosában, Asdodban rakodják ki, amiket innen teherautók szállítanak a 38 kilométerre fekvő Gázai-övezetbe.

Szabadság flotta

A Szabadság Flotta néven induló konvoj hat hajóból állt, melyek mögött többek között a ciprusi Szabadságot Gázának, az Európai Kampány a gázai blokád ellen és az Insani Yardim Vakfi nevű török pro-palesztin szervezet álltak. Ez utóbbi indította azt a hajót, Mavi Marmarát, melynek fedélzetén a hétfői izraeli akció során az eddigi adatok szerint legkevesebb kilenc török állampolgár vesztette életét.

Ami a hétfőn történteket illeti, Izrael a szállítmányt indító szervezetekkel felvette a kapcsolatot és biztosította őket arról, hogy amennyiben Asdodba érkezik a szállítmány, azt az ő felügyeletükkel eljuttatják Gázába szárazföldi úton, a gázai kirakodást viszont kizárta a blokád miatt. A szervezők ezt visszautasították.

Izrael együttműködés iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy szerettük volna elérni, a hajók juttassák el Gilad Shalit, a négy éve fogvatartott katona részére a családjától küldött levelet, de a szervezők ezt is visszautasították. Egyértelmű volt tehát, hogy itt nem a segélyszállítmány eljuttatása volt a fő cél, hanem a provokáció. Az izraeli hatóságok előzetesen és közvetlenül az akció előtt is figyelmeztette a konvojt, hogy nem fogják átengedni a blokádon.

Mi volt a célja a hétfői támadásnak? Miért lépett akcióba az izraeli tengerészet nemzetközi vizeken, miért nem várta meg, hogy a blokád közelébe érjen a konvoj?

A.-B.-N.: Izrael nemzetközi vizeken állította meg a flottillát, teljes összhangban a nemzetközi joggal, amely lehetővé teszi adott állam számára, hogy a területét érintő blokád megsértésére irányuló céllal érkező hajót még a nemzetközi vizeken feltartóztassa. Az érkező konvojnak pedig deklaráltan ez volt a célja.

Érdekes egyébként, hogy a többi öt hajón nem került sor atrocitásra, ez volt az egyetlen, ahol az utasok felfegyverkezve támadtak az izraeli kommandósokra. Az izraeli akció célja az volt, hogy az érkező flottillát Asdodba irányítsa, amit végül meg is tett.

Nem várt fogadtatás

Az izraeliek szerint először a segélyszállító hajókról dördültek el lövések, ezt követte az izraeli válaszreakció a hajók megszállásával. Az aktivisták szerint viszont a katonák lőttek először. Arra valószínűleg soha nem fog fény derülni, valójában ki lőtt először, de az mindenesetre látható a felvételeken, hogy a Mavi Marmara fedélzetére helikopterről egyenként kötélcsóván ereszkedő izraeli kommandósokat meglepte a szokatlanul agresszív ellenállás.

Az izraeli tengerészet a közelmúltban is többször feltartóztatott nemzetközi vizeken olyan hajókat, amelyek a blokádon keresztül akartak segélyszállítmányt eljuttatni Gázába, a fedélzeten pedig terrorszervezetekkel kapcsolatot ápoló személyeket és fegyvereket találtak. Ilyen volt például a Karine A nevű hajó esete is.

A Parlamentben is téma volt a hétfői incidens…

A.-B.-N.: Szomorúsággal tölt el, hogy az antiszemita és Izrael-ellenes hangok eljutottak a Parlamentbe is, de örömteli, hogy a kérdés végül gyorsan lekerült az ország sorsát közvetlenül érintő témák napirendjéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik