Nagyvilág

Büntetést követelnek a törökök

Izrael megbüntetését követelte a török segélyszállító hajó elleni támadás miatt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, és kijelentette, hogy a két ország közötti viszonyban „semmi sem marad olyan, mint régen”.

Törökországban heves indulatokat váltott ki, hogy a segélyflottilla elleni hétfői izraeli akcióban megölt kilenc személy közül négyen törökök voltak. Izraelben jelenleg 368 török állampolgárt tartanak fogva. „Izraelt feltétlenül, feltétlenül meg kell büntetni a magatartása miatt” – jelentette ki Erdogan török parlamenti képviselőknek élő televíziós közvetítésben, és „véres mészárlásnak” nevezve az izraeli akciót. „Senki sem teheti próbára Törökország türelmét” – mondta – „Eljött az idő, hogy a nemzetközi közösség kijelentse: ‘elég volt!’ Az ENSZ-nek nem szabad megállnia az Izraelt elítélő határozat elfogadásánál, hanem ki kell állnia a határozat mellett” – jelentette ki a török miniszterelnök.
„Izraelnek azonnal meg kell szüntetnie a Gáza elleni embertelen embargót. Az ártatlan emberek meggyilkolása gonosz nemtörődömség” – jelentette ki a török kormányfő. Erdogant népszerűségre tett szert az iszlám világban az Izrael palesztin politikája miatt megfogalmazott éles kritikájával. Ezzel komoly támogatást szerezhet iszlamista ihletésű pártjának a 2011 júniusában esedékes törökországi parlamenti választásokon.

A Törökország és Izrael közötti viszony erősen megromlott, amióta Erdogan tavaly kiállt a palesztinok ügye mellett. Egyes várakozások szerint a török vezető akár fel is bonthatja az egyre kényelmetlenebbé váló szövetséget. Erdogan kedden követelte az Izraelben fogva tartott török állampolgárok és hajók szabadon bocsátását. Nem ment el esetleges válaszintézkedések bejelentéséig, de egyértelműen értésre adta, hogy az Izrael és Törökország közötti kapcsolatokban helyrehozhatatlan kár keletkezhet. „A mai nap egy új korszak kezdete. Semmi sem marad olyan, mint régen. Sohasem fogunk hátat fordítani a palesztinoknak” – mondta.

Törökország hétfőn visszahívta Izraelből nagykövetét, lemondta a közös hadgyakorlatokat és sikerrel kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését a zsidó állam intézkedéseinek elítélése érdekében. Izrael és Törökország több mint egy évtizede szoros katonai és gazdasági kapcsolatban áll egymással. A válság kitörése nyomán a két ország miniszterei és katonai vezetői és felvették egymással a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik