Nagyvilág

Politikai menedékjogot kér egy sztárfotós

A botrányos Berlusconi-fényképeket készítő olasz sztárfotós úgy érzi, hazájában üldözik, és Spanyolországtól kér politikai menedékjogot - írta a La Repubblica olasz napilap hétfőn.

Antonello Zappadu a 2008 májusa és 2009 eleje között készített fényképeivel hívta fel magára és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök magánéletére a világsajtó figyelmét. A kormányfő engedélye nélkül készített képeken, amelyet több híres napilap, köztük a spanyol El País is megjelentetett, csupasz keblű fiatal nő láthatók, ahogy Berlusconi villájának medencéjénél napfürdőznek. Egyes fotók Mirek Topolánek egykori cseh miniszterelnököt ábrázolják – anyaszült meztelenül.

Zappadu elmondta, hogy elbocsátották munkahelyéről. Emellett azért is panaszkodott, mert a római ügyészség nem adta vissza neki a 2009-ben lefoglalt mintegy 700 fényképet. A fotóst, akit Berlusconi csalás miatt feljelentett, később felmentették a vád alól. “Sejtettem, hogy gondok adódhatnak Berlusconival, ha belemegyek ebbe a játékba. Most már biztos vagyok benne” – mondta a férfi a La Repubblicának.

Berlusconi csalás és a magánélet megsértése miatt indított pert Zappadu ellen. Az olasz kormányfő úgy érvelt, hogy a képeken látható emberek vendégszeretét élvezték, és a fotós mind az ő, mind pedig vendégei intim szféráját megsértette. A fényképész azt válaszolta, hogy a képek teljesen jogszerűen készültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik