Nagyvilág

Obama az eset tisztázását kérte Netanjahutól

Barack Obama azt kérte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőtől, hogy a lehető leghamarabb tisztázza a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás körülményeit.

Obama megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Kanadában tartózkodó Netanjahu lemondta washingtoni útját – kedden találkozott volna a Fehér Házban az amerikai elnökkel -, és az eset miatt haladéktalanul hazautazik.

Obama – aki a háborús hősök emléknapja, a Memorial Day alkalmából családjával a hosszú hétvégére korábbi otthonába, Chicagóba utazott – mély sajnálatát fejezte ki az izraeli támadások halálos áldozatai miatt.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal aznap jelentette be, hogy Netanjahu lemondta washingtoni látogatását, mert a flottilla elleni támadás ügyével akar foglalkozni. A miniszterelnök péntek óta Kanadában tartózkodott hivatalos látogatáson. Obama azért hívta meg Washingtonba, hogy a palesztinokkal folytatott közel-keleti közvetett béketárgyalásokról egyeztessenek.

William Burton fehér házi szóvivő korábban közölte: az amerikai kormány a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflottilla és az izraeli haditengerészet közötti összecsapás körülményeinek megismerésén munkálkodik. A Fehér Ház egyben sajnálkozását fejezte ki az emberéletben történt veszteségek és sebesülések miatt.

Az izraeli kormányfő elmondta, hogy a katonákat megtámadták, önvédelemből jártak el. A hajókonvojt átkutatták, hogy nincs-e a fedélzetükön fegyver és a flottilla hatodik tagja nem volt hajlandó együttműködni. “Rájuk támadtak, husángokkal, megütötték, megkéselték őket, sőt, fegyvertűzről is volt jelentés. Katonáinknak meg kellett védeniük magukat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik