Nagyvilág

Nobel-díjas a megtámadott aktivisták között

Egyre több halottról számolnak be a híradások a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla elleni izraeli támadás kapcsán. A hajókon több száz aktivista, köztük a Nobel-díjas békeharcos Mairead Corrigan Maguire utazott. Az EU vizsgálatot követel, Törökország helyrehozhatatlan következményekről beszél, a Hamasz lázadásra szólít föl. A háttérben Törökország és Izrael régiós vetélkedése állhat.

Az izraeli és a török média, illetve az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is beszámolt a hat hajóból álló karaván elleni izraeli ostromról.

Eleinte két, majd tíz halottról szóltak a tudósítások, míg egy izraeli televízió szerint 14-16 fő közöttire tehető a halottak száma.

A Daily Telegraph információ szerint a megtámadott hajókon mintegy 600 aktivista utazott a világ minden részéből, köztük a Nobel-díjas békeharcos Mairead Corrigan Maguire. Egy másik forrás, az Economywatch.com szerint az aktivisták száma 700 körül volt, és egy holokauszttúlélő, illetve európai parlamenti képviselők is közéjük tartoztak.

Törökország hétfőn figyelmeztette Izraelt, “helyrehozhatatlan következményei” lesznek a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla elleni támadásnak.

Az Európai Unió teljes körű vizsgálatot kért a történtek körülményeiről. Felszólítja az izraeli hatóságokat, azonnal, állandó jelleggel és feltételek nélkül nyissák meg az átkelőket a Gázába tartó és onnan érkező humanitárius segítség, kereskedelmi cikkek és személyek előtt.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország bekérette a külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle a kommandós támadás miatt. Izrael athéni nagykövetét is bekérették a külügyminisztériumba, hogy tájékoztatást kérjenek tőle a hajókon tartózkodó görög állampolgárok biztonságával kapcsolatban.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke utasította a palesztin ENSZ-képviselőt, kérje a Biztonsági Tanács soron kívüli ülésének összehívását az izraeli kalózkodás, bűncselekmény és tömeggyilkosság miatt – tette hozzá Erekát. A Palesztin Hatóság kérte az amerikai kormányzatot is, sürgősen lépjen fel, hogy véget vessenek “az izraeli bűncselekményeknek”.

A Palesztin Hatóság elnöke elítélte a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla elleni támadást hétfőn. Mahmúd Abbász “tömeggyilkosságnak” minősítette a történteket, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken.

A Hamasz palesztin iszlamista mozgalom felszólította hétfőn az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és “lázadjanak fel” a gázai segélykonvoj elleni, halálos áldozatokat követelő izraeli támadás miatt.

A hajók utasai az izraeli katonaság szerint késekkel és fejszékkel rontottak neki a hajókat megszálló kommandósoknak.

„A látvány bizonyosan nem kellemes”

Az izraeli hatóságok ideiglenesen cenzúrát vezettek be az akcióról szóló sajtóbeszámolókra. Benjámin Ben-Eliézer izraeli kereskedelmi és ipari miniszter az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a halottak miatt. „A látvány bizonyosan nem kellemes. Csak sajnálkozásomat tudom kifejezni a veszteségek miatt” – mondta.

A hajókaraván elleni ostromról az al-Dzsazíra a flottilla zászlóshajója, egy török hajó fedélzetéről számolt be telefonos jelentésében, és arról, hogy az izraeli haditengerészet tüzet nyitott a hajóra, majd kommandósok foglalták el azt, megsebesítve a kapitányt. A kommandósok helikopterről ostromolták meg a hajót, és a fedélzetén tüzet nyitottak. A török NTV tévécsatorna ugyancsak beszámolt arról, hogy az izraeli haditengerészet megcsáklyázta a segélyeket szállító hajókat, azt követően, hogy tüzet nyitott, amelyben többen megsebesültek.

“Terrorista jellegű erőszak”

Avi Benajahu tábornok, az izraeli hadsereg szóvivője a katonai rádióban kijelentette: nem tudja, ki adott tűzparancsot a kommandósoknak.

A haditengerészet a tűzparancs szabályainak megfelelően járt el, és az utasítások világosak. A katonákat figyelmeztették, hogy ne hagyják magukat provokálni – mondta a tábornok, aki szerint készültek ugyan erőszakkal szembeni rendőri akcióra, de terrorista jellegű erőszakkal találták szembe magukat.

Megostromolták az izraeli konzulátust

A támadás hírére tüntetők megpróbálták megostromolni hétfő reggel Izrael isztambuli konzulátusát. A CNN Turk és az NTV televízió jelentése szerint a tüntetők összetűztek a diplomáciai külképviseletet védő török rendőrökkel, és kövekkel dobálják a konzulátust.

A tengeri incidens miatt a török külügyminisztérium bekérette Izrael nagykövetét.

Nem pusztán egy segélyakció megsemmisítéséről van szó, hanem arról, hogy ki lesz a Közel-Kelet új ura – mondta az fn.hu-nak Demirkan Tarik, a CNN Türk tudósítója, aki szerint régiós versengés zajlik egy erős, és egy feljövő hatalom, Izrael és Törökország között. Korábban Törökország és Izrael között volt egy stratégiai barátság, ám az utóbbi időben egyre több jel mutatott arra, hogy ez a barátság fölbomlik – mondta Tarik.

Tarik szerint a segélyakció nyilvános, látványos megsemmisítésével Izrael az erejét demonstrálta, s nemcsak Törökországnak, hanem Törökország régiós szerepében bízó többi országnak is üzent.

Az izraeli támadás a hajnali órákban történt, amikor a flottilla még meglehetősen messze volt az izraeli partoktól.

Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is, de megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál. Izrael közölte, hogy ha a flottilla nem szakítja meg útját és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket.

Törökország arra kérte Izraelt, hogy engedje át a palesztinbarát és török emberi jogi szervezetek által szervezett, humanitárius segélyt szállító karavánt.

“Nincs válsághelyzet”

Izrael álláspontja szerint a Hamasz palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs “humanitárius válsághelyzet”, ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció.

Arra viszont hajlandóak az izraeli hatóságok, hogy Asdod kikötőjében engedélyezzék a hajók rakományának kirakodását, átnézését, majd ENSZ-járműveken történő továbbítását a Gázai övezetbe.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere vasárnap önmérsékletre és konstruktív megoldás keresésére szólította fel a feleket. Egyúttal elfogadhatatlannak és politikai szempontból kontraproduktívnak minősítette a Gázai övezet Izrael általi blokádját, amely három éve áll fenn.

Az ENSZ álláspontja szerint az izraeli blokád a gázai lakosság (másfél millió palesztin) kollektív büntetésével ér fel, és ezért a nemzetközi jog értelmében megengedhetetlen. A blokád jelentős mértékben akadályozza a másfél évvel ezelőtti izraeli katonai offenzíva során elpusztult gázai infrastruktúra újjáépítését – hangsúlyozza a világszervezet.

Olvasói sztorik