Nagyvilág

Minden kisebbség tanulhat az anyanyelvén

Minden ukrajnai kisebbségnek anyanyelvű tankönyveket ígér Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter.

Ukrajna oktatási minisztériuma az idén első ízben adja ki állami költségen a 10. osztályos tankönyveket az ország oktatási rendszerében használatos valamennyi nemzetiségi nyelven – jelentette be hétfői kijevi sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

A tárcavezető közölte: az ukrán nyelvet Ukrajna valamennyi általános oktatási rendszerű tanintézetében oktatják, de biztosítottak az országban élő nemzetiségi kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogai is. Az ukrajnai iskolákban orosz, krími tatár, moldáv, lengyel, román, magyar, bolgár és szlovák nyelven is oktatnak – adta hírül a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

Tabacsnik megerősítette, hogy az idén lefordítják a nemzetiségek nyelvére az emelt szintű érettségi vizsgák feladatait. Hangsúlyozta, hogy ebben az évben először adják ki a 10. osztályos tankönyveket állami költségen a középiskolai oktatásban használatos valamennyi nyelven. “Ez az oktatási minisztérium elvi álláspontja, amelyet a kormány is támogat – mutatott rá.

A kijevi tanügyi tárca adatai szerint az ország iskoláiban a tanulók 77 százaléka ukrán, 23 százaléka orosz, 0,4 százaléka nyolc nemzetiségi nyelven tanul. Az ukrajnai iskolák számára – az oktatási reform előírásainak megfelelően – ebben az évben a 10. osztály tankönyveinek a kiadása van soron.

Ukrajnában az oroszokon kívül csak a magyarok és a románok rendelkeznek anyanyelvű iskolahálózattal, a lengyeleknek egy középiskolájuk és három általános iskolájuk van, míg a krími tatárok csak az elemi iskolában tanulnak minden tantárgyat az anyanyelvükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik