Nagyvilág

Merkel megpróbálta lebeszélni Köhlert

A német kancellár megpróbálta lebeszélni Horst Köhler államfőt a lemondásról, ez azonban nem sikerül neki. Mindezt Angela Merkel maga jelentette be hétfő délután tett nyilatkozatában.

A konzervatív kancellár a legmélyebb sajnálkozásának adott hangot Köhler lemondása miatt. Merkel szavai szerint az elnök döntése meglepte, de sajnos nem sikerült eltántorítani őt ettől a szándékától. Merkel úgy értékelte, hogy Köhler lemondása nagy veszteség Németország, a német emberek számára. A kancellár külön utalt arra, hogy a lemondott államfő rendkívül népszerű volt az állampolgárok körében, megfogalmazása szerint Köhler a német emberek, az állampolgárok elnöke volt.

A kancellár hangsúlyozta, hogy kettejük együttműködése jó volt. A nagy nemzetközi, illetve gazdasági tapasztalatokkal rendelkező Köhler fontos tanácsadója volt – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy a jövőben hiányozni fognak a lemondott államfő tanácsai. A kormányfő köszönetet mondott Köhlernek elnöki tevékenységéért, hangsúlyozva, hogy sokat tett Németországért, és jelentős mértékben járult hozzá az ország tekintélyének erősítéséhez.

Kérdésre válaszolva Merkel nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a koalíció kit javasol Köhler utódjelöltjeként az egy hónapon belül sorra kerülő elnökválasztásra. Az államfőt megválasztó szövetségi közgyűlésben többségben vannak ugyan a konzervatívok, illetve a szabad demokraták képviselői, a szavazás azonban teljességgel nyitott.

Mélységes sajnálkozásának adott hangot Köhler lemondása miatt Frank-Walter Steinmeier, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, korábbi külügyminiszter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik