Nagyvilág

Kína is Orbánra figyel

A gazdaság rendbetétele, valamint a határon túli magyarság ügyének kezelése, illetve ezzel összefüggésben a szomszédos országokhoz való jó viszony kialakítása: ezek az Orbán-kormány régi-új kihívásai - állapítja meg a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai központi pártlap.

A lap varsói tudósítója, Csin Csao (Jin Zhao) összefoglalóan felidézi az áprilisi országgyűlési választások eredményét, a “jobboldali FIDESZ-KDNP kormány” megalakulását, és kiemeli annak kétharmados parlamenti támogatottságát. “Ez az előny elméletileg azt jelenti, hogy a jelenlegi kormányt nem korlátozhatják az ellenzéki pártok, jóváhagyhatók lesznek a nekik nem tetsző törvényjavaslatok, sőt módosítható lesz az alkotmány is” – írja Csin.

A kommentár szerzője rövid áttekintést ad az ország gazdasági helyzetéről, kiemelve az MSZP kormányzati idejét jellemző nagy költségvetési deficitet és adósságot, az aránytalannak ítélt szociális kiadásokat, valamint az ezek következtében előállt pénzügyi terhek súlyát, a 2008. évi államcsőd közeli helyzetet. Beszámol a 25 milliárd dolláros IMF-hitelről, a szociális kiadások korlátozásáról és a megszorításokról, a kétszámjegyű munkanélküliségről, a belső fogyasztás csökkenéséről és a kedvezőtlen előrejelzésekről.

“Megállapítható, hogy az előző kormány egy nem megfelelően kezelt régi problémát hagyott örökül az új kormánynak” – foglalja össze a cikkíró, jelezve, hogy Orbán Viktor kormánya fő feladatának a gazdaság fellendítését és a deficit csökkentését tűzte ki célul. Megjegyzi ugyanakkor: kétséges, hogy ez rövid időn belül sikerülhet-e, már csak “az EU gazdaságának ingatag környezete” miatt is.

A kínai pártlap elemzésének másik központi témája a szomszédságban élő magyarság kérdésköre. A cikkíró az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban ismerteti a határon túl élő magyarok számát és a magyar állampolgárságról szóló törvény friss módosításának lényegét, valamint a szomszédos országok ezzel kapcsolatos aggodalmát, továbbá a szlovák reakciót.

Az új kormány számára a törvény még nehezebbé teszi az egyensúly megteremtését a belső támogatottság növelése és ezzel egy időben a szomszédos országokkal való jó kapcsolat kialakítása között – jegyzi meg a Zsenmin Zsipao kommentátora.

Az írás záró bekezdésében ismét visszatér a kormányzók kétharmados többségére, megemlíti, hogy Orbán Viktor húszéves kormányzásra is felkészült, s megjegyzi, hogy a kétharmados arány “erős stabilitást és elegendő mozgásteret” biztosít, de egyben úgy véli, hogy a felhalmozódott “kényes kérdések” megoldásának mikéntjétől függ majd, fenn tudja-e tartani támogatottságát a kormány a lakosság körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik