Nagyvilág

Phenjannak nem volt torpedója

Phenjan tagadja, hogy rendelkezne olyan típusú törpe tengeralattjáróval, amelyet a Cshonan korvett március végi elsüllyesztéséhez használtak.

Az Egyesült Államok azért teszi Észak-Koreát felelőssé a dél-koreai hadihajó elsüllyesztéséért, hogy megtarthassa támaszpontját Okinaván, és “kellemetlen” helyzetbe hozza Phenjan egyetlen jelentős szövetségesét, Kínát – közölte az észak-koreai külügyminisztérium a KCNA állami hírügynökség szerint.

Ezenkívül Phenjan szerint az Obama-adminisztráció arra próbálja felhasználni az incidenst, hogy megerősítse pozícióját a közelgő kongresszusi félidős választások előtt.

Pénteken az észak-koreai nemzetvédelmi bizottság pedig azt jelentette be, hogy Phenjan nem rendelkezik olyan típusú törpe tengeralattjáróval, amelyet a nemzetközi vizsgálat szerint az 1200 tonnás Cshonan korvett március végi elsüllyesztéséhez használtak. Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il által irányított bizottság ritkaságszámba menő sajtótájékoztatót tartott, amelyet közvetített az állami televízió.

Pak Rim Szu tábornok, a nemzetvédelmi bizottság politikai részlegének vezetője leszögezte: Észak-Koreának nincs olyan 130 tonnás, Salmon-osztályú tengeralattjárója, amely a szöuli vizsgálat szerint torpedójával elsüllyesztette a dél-koreai hadihajót a Sárga-tengeren. “Nincs semmi ehhez hasonlónk” – állította a tábornok a tájékoztatón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik