Nagyvilág

Összeütközött két vonat

Összeütközött két vonat pénteken Kelet-Indiában, legalább 65 ember meghalt, és mintegy 150-en megsebesültek. A hatóságok gyanúja szerint szabotázsakció okozhatta a tragédiát.

Egy Kalkuttából Mumbaiba tartó, utasokkal zsúfolt expresszvonat egy robbanás következtében kisiklott. A szerelvény 13 kocsija a másik sínpárra zuhant, ahol egy szemből érkező tehervonat belerohant.

Egy helyi kormányzati tisztviselő szerint az áldozatok száma várhatóan még emelkedni fog, mert sokan a szétroncsolódott szerelvény alá szorulhattak. Hivatalosan egyelőre 15 ember halálát erősítették meg, legalább 65 a vonatbaleset halálos áldozatainak száma különböző médiumok jelentése szerint.

Az eset Nyugat-Bengál szövetségi állam területén történt, egy olyan körzetben, amely köztudottan a maoista lázadók fellegvára. A vasúti társaság egyik szóvivője azt mondta, szabotázsra gyanakszanak, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy a maoista lázadók támadásáról van-e szó.

Fotó: MTI - KÉPGALÉRIA

Fotó: MTI – KÉPGALÉRIA

A helyszínre siető vasúti közlekedési miniszter elmondta: a lázadók gyakran veszik célba a vasutakat. Emiatt a térségben a vonatoknak alacsonyabb sebességgel kell közlekedni, és a vezetőknek figyelniük kell, nincsenek-e pokolgépek a sínek mentén.

A maoista lázadók több mint harminc éve küzdenek terrorista módszerekkel földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért India számos térségében. A szélsőbaloldali alakulatok az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Több ezer ember halálát okozták csak az utóbbi néhány évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik