Nagyvilág

Mussolinit idézte Berlusconi Párizsban

"Csak a lovamnak mondhatom meg, hogy jobbra vagy balra menjen. Ennyivel be kell érnem" - így hangzott az utalás.

A francia hírportálok pénteki kommentárjai szerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő nem kis megrökönyödést váltott ki előző este a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Párizsban, ahol a hatalomhoz való viszonyát egy Mussolini-idézettel magyarázta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormánya által meghirdetett megszorítások miatt nem tart-e attól, hogy elveszti a következő választásokat, az olasz miniszterelnök azt válaszolta:

“Miniszterelnökként soha nem éreztem azt, hogy hatalmam lenne … Üzletemberként, 56 ezer alkalmazottal, időnként volt olyan benyomásom, hogy döntési helyzetben vagyok és irányíthatom a dolgokat. De jelenleg egy demokráciában, mindenki szolgálatában állok és minden egyes ember kritizálhat, sőt sértegethet”.

A provokatív megjegyzéseiről elhíresült olasz kormányfő mozgástere leszűkülésének érzékeltetésére így folytatta széles mosollyal: “Egy olyan embertől merek önöknek idézni, akit diktátornak tekintenek, nagy és hatalmas diktátornak, Benito Mussoliniról van szó. A naplójában olvastam nemrégiben: Azt mondják, hogy hatalmam van. Ez nem igaz. Lehet, hogy a pártom vezetőinek van, fogalmam sincs. Én csak a lovamnak mondhatom meg, hogy jobbra vagy balra menjen. Ennyivel be kell érnem”

A konkrét kérdésre válaszolva Berlusconi megjegyezte: a megszorító intézkedések ellenére tetszési mutatója még mindig meghaladja a 62 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik