Nagyvilág

Ingyen dolgoznának a nyitrai romák

Ezer óra ingyenmunkát ajánlottak fel a nyitrai romák a városnak azon a megbeszélésen, amelyet a polgármesterrel folytattak a lakbérhátralékok rendezéséről, környezetük rendben tartásáról és gyerekeik iskoláztatásáról - írja pénteki számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

A városházán a vajda vezetésével mintegy ötven roma jelent meg és megígérték, hogy kitakarítják azt a kiserdőt, ahová évek óta hordják a szemetet. A városnak ezer óra ingyenmunkát ajánlottak fel, de egyelőre nem született döntés arról, hogyan lehetne ezt megvalósítani.

A polgármester szeretné növelni a romák által leginkább lakott városrészekben a városi rendőrök számát. A romák által felhalmozott mintegy 50 ezer eurós (14 millió forint) szemétdíjhátralékot úgy szeretné behajtani, hogy az egyes udvarokban és házakban megszámolják a roma lakosokat, és fejenként számolják ki a hátralékot.

A legnagyobb vitát az önkormányzatban várhatóan az az elképzelés fogja kiváltani, miszerint a roma gyerekeket a város egyetlen alapiskolájába kellene járatni. Jozef Dvonc polgármester már az iskolát is kiszemelte, és azt szeretné, ha ott nagyobb óraszámban tartanának a gyerekeknek munkára való nevelést és kézműves foglalkozásokat.

A lap által idézett Frantisek Baláz alpolgármester szerint ez több okból is megvalósíthatatlan: egyrészt a tudatos elkülönítés gyanúja merül fel, másrészt a városban élő mintegy háromezer roma több csoportra oszlik, és ezek egymással sincsenek jóban.
A polgármester ősszel szeretne újra találkozni a romákkal, addigra már konkrét megoldási javaslatokat ígért a problémáikra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik