Nagyvilág

Beterjesztette a START-egyezményt Medvegyev

Jóváhagyásra beterjesztette az orosz parlamentben pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverek korlátozásáról aláírt Új START egyezményt.

Medvegyev egyúttal felszólította az orosz törvényhozókat, hogy a szerződést ne ratifikálják előbb, mint az amerikai szenátus.
“Voltak olyan esetek országunk történelmében…amikor becsaptak bennünket. Ezt nem tűrhetjük többé” – mondta az orosz elnök, anélkül, hogy pontosította volna, mire céloz.

“Arra kérném a duma és a szövetségi tanács képviselőit, hogy a ratifikáció összhangban legyen” az Egyesült Államokéval és hogy “sem előbb, sem később” ne történjen meg, mint Washingtonban – hangsúlyozta Medvegyev, aki szerint így a bizalom magasabb szintjét lehet majd elérni.

Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök április 8-án, Prágában írta alá a nukleáris hadászati fegyverek jelentős csökkentéséről szóló megállapodást. Obama május 13-án terjesztette be a szenátusban az Új START egyezményt.

Washington és Moszkva egyebek között abban állapodott meg, hogy a nukleáris robbanótöltetek számát a szerződés aláírásától számított hét éven belül mindkét ország 1550-re csökkenti, a hadrendbe állított hordozóeszközök száma maximum 700 darab lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik