Nagyvilág

Két “visegrádi” ombudsman is meghalt

A lengyel és a cseh ombudsman halála miatt elmarad a visegrádi országok ombudsmanjainak magyarországi találkozása - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

A “visegrádi négyek” (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) ombudsmanjai együttműködésük keretében immár 10 éve évente más-más országban találkoznak és vitatják meg az aktuális kérdéseket. Idén ősszel ismét Magyarországon lett volna a sor, azonban a találkozó elmarad – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Janusz Kochanowski, a lengyel ombudsman a Katynba tartó állami delegáció gépének szerencsétlenségében lelte halálát, május 9-én pedig váratlanul elhunyt Otakar Motejl, a Cseh Köztársaság 77 éves ombudsmanja.

Moteljt általános tisztelet övezte hazájában. 1968 után több ismert ellenzéki védőügyvédjeként vált ismertté, 1990-1998 között Csehszlovákia, majd a Cseh Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának volt az elnöke, ezután két évig igazságügyminiszter, 2000-től haláláig pedig ombudsman. Többször emlegették esélyes köztársasági elnökként is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik