Nagyvilág

Csak Szlovákiának nem tetszik a magyar állampolgársági törvény

Valószínűtlen, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítása Szlovákián kívül más szomszédos országokban is "forró üggyé" válna - olvasható a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadásának (WSJE) csütörtöki számában, térségbeli szakértői vélekedés alapján.

A lap idézte Filip Tesárt, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nevű, prágai székhelyű kutatóműhely Balkánnal foglalkozó szakértőjét, aki szerint a kettős állampolgárság ügye Romániában és Szerbiában nem kelt akkora ellenérzéseket, mint Szlovákiában.

Ennek okát a WSJE által ismertetett vélemény szerint abban lehet megtalálni, hogy Szerbiában a magyar lakosság lélekszámának aránya alacsonyabb, Romániában pedig zömmel az ország középső részében élnek magyarok, akik valószínűleg nem fognak magyar állampolgárságért folyamodni.

Szlovákiában ezzel szemben a népes magyar lakosság a magyar határ mentén él – emelte ki a lap.

A cikk emlékeztetett arra, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia feldarabolása nyomán nagy számú magyar vált a modernkori Magyarország határain kívüli lakossá. A WSJE megfogalmazása szerint Magyarországon “az emberek még ma is emlegetik a hazájukkal való, az I. világháború utáni nem tisztességes bánásmódot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik