Nagyvilág

Válsághelyzetbe érkezett Clinton

A dél-koreai fővárosba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy tanácskozzon a szöuli vezetőkkel az Észak-Koreával kialakult, újabb feszült helyzetről - írja a BBC.

Bár Clinton csak néhány órát tölt Szöulban, arról a nemzetközi válaszlépésről fog tárgyalni, amelyet a két ország közti válsághelyzetre kéne adni.

A feszültséget az szította két Korea között, hogy Dél azt feltételezi, Észak utasítására süllyesztették el az egyik hadihajóját a fedélzetén 48 matrózzal.

Az amerikai külügyminiszter Pekingből utazott Szöulba azt követően, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a kínai vezetőkkel a Koreai-félszigeti feszültségről.

Erre azért volt szükség, mert Kína nem szeretné elveszíteni befolyását az eseményekre és legalább annyira tart a phenjani kiszámíthatatlan vezetés agresszivitásától, mind a térség bármelyik más állama.

Válsághelyzetbe érkezett Clinton 1

Az USA szankciókkal sújtaná Észak-Koreát, ám ha ezt Kína támogatná, azzal egyszerre veszíthetné el politikai hatását Kim Dzsong Il diktatórikus vezetőre és provokálhatná ki, hogy még agresszívebben lépjen fel. Ez ráadásul ellenpontozná azt a kínai törekvést is, mely a gazdasági együttműködését igyekszik fellendíteni, mind Szöullal, mind pedig Washingtonnal.

Az országnak azzal is számolnia kell, hogy egy jelentősebb észak-koreai hatalmi változás miatt tömegek menekülnének át Kína felé, épp úgy, ahogy az tizenöt évvel ezelőtt történt, amikor ott általános éhínység tört ki – írta az Il Sole 24 Ore című olasz lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik