Külföld

Sztálin kétszer mentette meg Hitler életét

admin
admin

2010. 05. 26. 14:06

Sztálin két merényletet is megakadályozott Hitler ellen, mert attól tartott, ha más kerül a náci vezér helyére, a nyugati hatalmak vele békét kötnének.

A fentieket egy orosz tábornok, Anatolij Kulikov jelentette ki egy történészkonferencián kedden Moszkvában. Kulikov azt mondta, hogy 1943-ben a szovjetek tervbe vettek egy támadást Hitler bunkere ellen, ám Sztálin parancsára leálltak vele, csakúgy mint 1944-ben azzal a merénylettervvel, amelyet egy, a náci vezetés bizalmát élvező orgyilkos hajtott volna végre.

Sztálin hirtelen gondolta meg magát az 1943-as akcióval kapcsolatban. Attól félt – mondta Kulikov -, hogy utóda és annak tanácsadói különbékét kötnének a britekkel és az amerikaiakkal.

1944-ben mégis újabb merénylettervet szőttek a szovjetek Hitler ellen, miután a lehetséges merénylő megnyerte a náci vezetés bizalmát. Már elkészült a részletes orgyilkossági terv, ám Sztálin ismét leállította megvalósítását.
Hitlerrel végül Hitler végzett: öngyilkos lett 1945. április 30-án berlini bunkerében.

Anatolij Kulikov Oroszország belügyminisztere volt 1995-98 között Borisz Jelcin elnöksége alatt. A konferencián bejelentette, hogy hamarosan megjelenik egy könyv Oroszországban a II. világháborúról, és abban benne lesznek a merényletkísérletek résztelei is – adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.