Nagyvilág

Pakisztánban újra hozzáférhető a YouTube – ha a tartalom nem sérti az iszlámot

Pakisztán újra engedélyezi a YouTube használatát állampolgárainak, de blokkolni fogja a muszlimokat sértő tartalmakat a videomegosztó oldalon.

Pakisztán több internetes oldalhoz korlátozta a hozzáférést szombaton, ide tartozik az a Facebook profil is, amely az iszlám prófétáját, Mohamedet ábrázoló rajzok feltöltésére biztatja a felhasználókat. A kormány döntését sokan támogatták, de néhányan úgy gondolták, inkább egyes videókat vagy felületeket kellene blokkolni az egész honlap helyett.

A pakisztáni vezetők megszívlelték ezt a tanácsot, és végül engedélyezték a hozzáférést a YouTube-hoz. A gyalázkodó és istenkáromló videókat azonban ezután sem lehet majd megjeleníteni. A kormány az új döntést ismerteti az internetszolgáltatókkal, és ezután lesz majd újra elérhető a videomegosztó oldal. Szerda este a fővárosban egyelőre ugyanúgy nem lehetett hozzáférni a YouTube-hoz.

A Facebookhoz való hozzáférést továbbra sem engedélyezik, ebben nem is lesz változás a hónap végén esedékes bírósági tárgyalásig. A muszlimok többsége istenkáromlásként értékeli a próféta bármiféle ábrázolását. 2006-ban erőszakhullám söpört végig Pakisztánban és egyéb muszlim országokban, amikor egy dán újság Mohamedet ábrázoló karikatúrákat tett közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik