Nagyvilág

Kettős állampolgárság: nem lehet szlovák állampolgár, aki magyar is akar lenni

A pozsonyi parlament módosította állampolgársági törvényét.

Az elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal – például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál. A törvénymódosítás – miután az államfő is aláírja – július 17-én lép életbe: 1992-ben még Csehszlovákia fennállása idején ezen a napon fogadta el a pozsonyi parlament a Szlovákia szuverenitásáról szóló nyilatkozatot.

A módosítást a három koalíciós párt – Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának képviselői nem vettek részt a szavazáson. Elutasították az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) azon megoldási javaslatát, amely szerint az emberek nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat. A párt szerint olyan törvényre van szükség, amely kimondaná, hogy a magyar törvény ellentétes a nemzetközi joggal, ezért Szlovákia nem ismeri el.

A parlamenti vita indulatos, és erősen magyarellenes élű volt.

A szlovák kormányfő szerint, ha az MKP képviselői valóban kérni fogják a magyar állampolgárságot, ahogy ezt Csáky Pál pártelnök jelezte kedden, akkor el kell, hogy veszítsék parlamenti mandátumukat. “Lehetetlen, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában olyasvalaki üljön, aki a Magyar Köztársaságnak akar hűséget esküdni. Intenzív tárgyalásokat kell kezdeni, hogyan oldjuk meg ezt a problémát. Ha a szlovák képviselők magyar állampolgárságot kérnek, el kell hogy veszítsék mandátumukat. Más út sajnos nincsen” – jelentette ki Robert Fico.

Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke szerint a kormány törvénymódosítása kiűz szlovák állampolgárokat Szlovákiából, és egy különleges helyzetben lévő kisebbséget teremt. “A törvénnyel lehetővé tesszük egy specifikus kisebbség kialakulását. Tagjai nem Szlovákia, hanem a Magyar Köztársaság állampolgárai lesznek. Tartós lakhelyük vagy ingatlanaik a Szlovák Köztársaság területén lesznek” – mutatott rá a törvény alkalmazásának egyik lehetséges következményére Dzurinda. Kifejtette: ahogy emelkedni fog az új magyar állampolgárságú kisebbség tagjainak száma Szlovákiában, úgy fog csökkenni a szlovák állampolgárok száma. “Összhangban van-e a Szlovák Köztársaság nemzeti és állami érdekeivel ez a modell?” – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök. A legerősebb szlovák ellenzéki párt közölte: ha a júniusi parlamenti választások után kormányra kerül, javasolni fogja a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosításának eltörlését.

Dzurinda a magyar Országgyűlés lépésével sem ért egyet, ám a most hozott szlovák jogszabályt Szlovákiának nem csak az érdekeivel, de az alkotmányával is ellentétesnek tartja. Hangsúlyozta: elfogadhatatlan az állampolgárok kiűzése a szlovák állam kötelékéből. A kormány törvénymódosítása kiűz szlovák állampolgárokat Szlovákiából, és egy sajátos helyzetben lévő kisebbséget teremt.

“A törvénnyel lehetővé tettük egy sajátos kisebbség kialakulását. Tagjai nem Szlovákia, hanem a Magyar Köztársaság állampolgárai lesznek. Tartós lakhelyük vagy ingatlanaik a Szlovák Köztársaság területén lesznek” – mutatott rá a törvény alkalmazásának egyik lehetséges következményére Dzurinda. Kifejtette: ahogy emelkedni fog az új magyar állampolgárságú kisebbség tagjainak száma Szlovákiában, úgy fog csökkenni a szlovák állampolgárok száma. Leszögezte, hogy mindez nincs összhangban Szlovákia érdekeivel.

A jelenlegi szlovák parlamentben is ülnek kettős állampolgárok – hívta fel a figyelmet Gál Gábor, a Híd képviselője. Példaként megemlítette, hogy Sergej Chelemendik orosz, míg Jozef Rydlo svájci állampolgársággal is rendelkezik. Mindketten az SNS képviselői. “És ők biztonsági kockázatot jelentenek?” – tette fel a kérdést Gál. Hangsúlyozta: a parlamentben politikai színjáték folyik, kisebbségi magyarként nem kíván sem a magyar, sem a szlovák nagypolitika túsza lenni.

Az ülésről távolmaradó MKP demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a törvény módosítását, és elutasítja azt – közölte a magyar párt azzal, hogy az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul szükség esetén.

A parlamenti döntés a “hisztérikus” szlovák reagálás következménye, s a szlovákiai magyarok megfélemlítését szolgálja – állítja a Híd nyilatkozatában. “Nem vitatjuk a Fidesz jó szándékát, ugyanakkor a rossz időzítéssel elsősorban a szlovákiai nacionalista pártokat hozta ismét játékhelyzetbe. Ez komoly veszélyt jelent a szlovákiai magyarság számára” – olvasható a dokumentumban.

A szlovák-magyar vitára szerdán Václav Klaus is reagált, aki hivatalába kérette a prágai szlovák nagykövetet a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő magyarországi törvény elfogadása kapcsán – közölte a cseh államfő honlapján.

“A cseh államfő szolidaritását fejezte ki a Szlovák Köztársaságnak, és megerősítette: hosszabb ideje nyugtalan a felelőtlen tendenciák miatt” – áll a közleményben.

“Megelégedéssel állapítom meg, hogy ebben a konfliktusban (a cseh államfő) Szlovákia oldalán áll. Természetesen azokat a lépéseket, amelyek már megtörténtek, már csak korrigálni lehet. Ebben az irányban a támogatását fejezte ki, hogy lépjünk” – nyilatkozta Peter Brno, szlovák nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik