Nagyvilág

Fenyeget a szlovák külügy

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar állampolgársági törvény módosítása ellenérzéseket keltett külföldön is, s a diplomata arra számít, hogy az új magyar kormány röviddel megalakulása után "erős jelzéseket kap" szövetségeseitől. Lajcák mindezt azután nyilatkozta, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával tárgyalt.

“A hét végén megalakul a magyar kormány, és arra számítok, hogy nagyon rövid időn belül erős jelzéseket kap szövetségeseinktől, hogy nem így képzelik el működését. Azzal számolok, hogy a helyzet normalizálódni fog, s nem Közép-Európa fog közeledni a Balkánhoz, hanem a Balkán Közép-Európához” – mondta Miroslav Lajcák a TASR hírügynökségnek kedden este azt követően, hogy Hágában találkozott Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával.

Lajcák kijelentette, hogy Vollebaek tudomásul vette a tervezett szlovák ellenintézkedéseket. “Szlovákiával nem lehet játszani, mi nem támadunk, de jogunk és kötelességünk védekezni. Természetesen mindig, minden kérdésben készek vagyunk a tárgyalásokra” – mondta a miniszter.

Szlovákia arra készül,: úgy módosítja saját állampolgársági törvényét, hogy aki önként felvesz egy másik állampolgárságot, az automatikusan elveszíti a szlovákot, s a jövőben nem tölthet be olyan munkaköröket, amelyeknek köze van az állambiztonsághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik