Nagyvilág

Viccből alakult párt nyerheti a választást

Nem kis meglepetésre, az izlandi politikai állapotok kifigurázására létrehozott Legjobb Párt nyerheti meg a küszöbönálló helyhatósági választást a szigetország fővárosában.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Jón Gnorr komikus protestpártja elképesztően magas népszerűségnek örvend Reykjavíkban, és a szavazatok 44 százalékára számíthat a szombati voksoláson.

Gnarr és tréfacsináló társai Tina Turner Simply The Best című slágerét írták át kampánydaluknak, szándékosan teljesen tartalmatlan szlogenjeikhez igazított izlandi szövegváltozattal. A helyi kampánytémák, az elcsépelt szófordulatok és a politikai szakzsargon kigúnyolását zászlajára tűző álpárt a kezdetektől vallja, hogy nem fogja betartani egyetlen választási ígéretét sem, és tagjai nyíltan hirdetik megvesztegethetőségüket.

Gretar Thór Eythórsson politológus abban bízik, hogy az urnáknál a válaszadók közül sokan meggondolják magukat és végül mégis inkább egy bevett pártra szavaznak. Azt sem tartja azonban kizártnak, hogy a viccből alakult Legjobb Párt többséget kap és Gnarr polgármester lesz. A tréfamester közkedveltségét alapvetően két okkal magyarázza: egyrészt a bankcsődök és ezek feldolgozása révén napvilágra került korrupcióval, másrészt a most véget érő, zűrzavaros reykjavíki önkormányzati ciklussal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik