Nagyvilág

Kicselezték a vulkánt: nem lesz több fennakadás a hamu miatt

Az új biztonsági iránymutatásoknak köszönhetően csökkenhet a légitársaságok fokozódó feszültsége, az izlandi vulkáni hamu következtében elrendelt légtérzárak miatt.

A Kitekintő.hu külpolitikai hírportál azt írja: a friss iránymutatások segítségével a tagállamok képesek lesznek a korlátozások minimalizálására, amikor ismét szembesülnek a vulkáni hamu problémájával. Így elkerülhető lesz az általános légi tilalom, mely április közepén milliárd eurós veszteséget okozott az iparágnak.

A javaslatokat az európai országok adatainak egyesítésével az Európai Bizottság, az Eurocontrol légiforgalmi irányító szerv, valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) együtt dolgozta ki. Az iránymutatások szerint új biztonsági övezetek létrehozásával, hatékony koordinációval, biztonsági rendszerek és számítógépes modellek segítségével a jövőben elkerülhetőek lesznek a komolyabb fennakadások.

“Ez egy nagy lépés a természeti katasztrófák hatásának csökkentése felé”. “Ez a válság rámutatott az európai szintű összehangolt fellépés szükségességére, és ez a fajta proaktív fejlesztés az, amely lehetővé teszi a válság fenntartható kezelését” – mondta az unió közlekedési biztosa, Siim Kallas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik