Nagyvilág

Irán lerohanását is előkészíthették az amerikai kémek

Az amerikai védelmi minisztérium kiszélesítette a titkos katonai bevetések körét a Közel-Keleten és Afrikában - értesült a The New York Times.

Az újság hétfői cikke arról számolt be, hogy David Petraeus tábornok, a térségbeli amerikai erők parancsnoka tavaly szeptemberben parancsban engedélyezte különleges műveleti egységeknek az Iránban, Szaúd-Arábiában, Jemenben és Szomáliában végrehajtandó felderítő műveleteket.

A dokumentum a célok között említi a fegyveres csoportokba, közöttük az al-Kaidába való beépülést, e szervezetek szétzúzását, legyőzését vagy megsemmisítését, illetve a “környezet előkészítését” jövőbeli támadásokhoz. A dokumentum nem engedélyez támadó jellegű műveleteket.

A lap idéz névtelenül nyilatkozó amerikai illetékeseket, akik szerint Petraeus engedélyezte a hírszerző tevékenységet Iránban, ami megvethetné az alapját egy Irán elleni katonai fellépésnek, ha a jövőben tovább fokozódna a feszültség a két ország között.

David Petraeus parancsa nem tesz említést konkrét missziókról, de a The New York Times közli, hogy cikkében nem közölt le egyes részleteket, tekintettel arra, hogy a védelmi tárca aggódik az amerikai csapatok biztonságáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik