Nagyvilág

Súlyos az árvízhelyzet, átszakadt a Visztula gátja – 15 áldozat

18 település került víz alá Varsó közelében, 15 halálos áldozata van az árvíznek.

Átszakította gátját a Visztula folyó Lengyelország északnyugati részében, Varsótól 100 kilométernyire, elárasztva 18 települést, összesen mintegy 8000 hektárt. További lakott területeket megvédendő, az árvízvédelmi hatóságok hétfőn a gátat több ponton felrobbantották. Azt remélik ettől az intézkedéstől, hogy a Visztula visszatér medrébe.

A víztömeg vasárnap a Plock melletti Swiniary településnél, a Visztula bal partján törte át a gátat. A csaknem 200 méteres résen másodpercenként 800 köbméter víz zúdult át. A mentőalakulatok hétfőre virradóra 32 tonna törmeléket hordtak a sérült gáthoz, hogy megakadályozzák a víz további kiömlését. Több száz tűzoltó és katona, valamint több helikopter dolgozik a helyszínen.

A térségben mintegy 4 ezer embert és 5 ezer állatot kellett biztonságba helyezni. Legrosszabb esetben akár 10 ezer ember is veszélybe kerülhet Gabin és Slubice környéként. Az érintett lakosok többsége azonban otthonában akar maradni, mert attól tartanak, hogy betörnek elhagyott házaikba, lakásaikba.

Közben Varsóban is tovább romlott a helyzet. A Visztula szintje már több mint egy méterrel haladja meg a kritikus szintet. Ezért a fővárosi hatóságok hétfőre virradóra lezárták a város egyik fő közlekedési ütőerét, a Visztula jobb partján húzódó Wal Miedzyszynski utat. Az árvízveszély miatt 120 iskolát és óvodát átmenetileg bezártak.

A lengyelországi, főként a Visztula és az Odera medencéjében dühöngő árvíz eddig már 15 halálos áldozatot követelt. A két folyón 1884 óta nem tapasztaltak ilyen méretű áradást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik