Nagyvilág

Rendkívüli állapot Jamaicában

Rendkívüli állapotot rendeltek el vasárnap a jamaicai főváros két kerületében, miután egy körözött drogbáró hívei megtámadtak több rendőrőrsöt.

A hatóságok felszólították a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el az érintett területet.

A kokaincsempészettel és fegyverkereskedelemmel vádolt Christopher “Dudus” Coke autóroncsokkal és szögesdróttal elbarikádozta magát Kingston egyik szegénynegyedében.

Támogatói tüzet nyitottak és gyújtópalackokat dobáltak két rendőrőrsre, egy harmadikat pedig felgyújtottak. A rendőrség szerint összehangolt támadásokról van szó. Az utcai harcokban eddig két ember, egy rendőr és egy polgári személy sebesült meg.

Az Egyesült Államok Coke kiadatását követeli, és a jamaicai kormány múlt héten jelentette be, hogy teljesíti Washington kérését. Ez a döntés okozott feszültséget a karibi országban. A hírhedt drogbáró – hogy elkerülje a kiadatást – néhány napja bevette magát az egyik városnegyedbe, ahol több bűnbanda tagjainak védelmét élvezi. A rendkívüli állapot elrendeléséről Bruce Golding miniszterelnök döntött. Az intézkedés egy hónapig marad érvényben.

“Dudus” Coke a vádak szerint Jamaica legnagyobb drogbandáját, a Shower Posse nevű csoportot irányítja. A banda több száz embert gyilkolt meg az 1980-as évek kokainháborúiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik