Nagyvilág

Embertelenek a körülmények – a parancsnok tiltakozik és lemond

Bejelentette lemondását a brit hadsereg tűzszerészeinek parancsnoka, így tiltakozva embereinek afganisztáni munkakörülményei miatt.

A kiadott közlemény szerint az ezredes januárban válik meg posztjától. A The Sun brit bulvárlap azt írja, hogy Seddon főként a képzett tűzszerészek elégtelen számát nehezményezi. Hiányuk miatt nagy nyomás nehezedik az Afganisztánban szolgálókra.

“Szélesítettük a képzést és a válogatást, de még időt igényel, amíg e lépések hatása megmutatkozik” – mondta az ezredes a BBC-nek nyilatkozva. Megítélése szerint legalább hat év kell ahhoz, hogy a katonák jól felkészüljenek erre az idegőrlő feladatra.

A távozás konkrét okáról nem beszélnek, de a BBC-nek elmondták a minisztériumban, hogy az elit egység munka- és pihenőidejére vonatkozó előírásokat nem mindig tartják be. “Nagyon aggódom amiatt, hogy sok emberem, aki hihetetlenül nehéz és veszélyes munkát végez Afganisztánban, lélektanilag nagy árat fog fizetni ezért” – vélekedett Seddon a BBC-nek nyilatkozva.

A hét végén Afganisztánban járt Liam Fox brit védelmi miniszter, hogy első kézből szerezzen tapasztalatot az ottani helyzetről. Kijelentette, hogy szeretné felgyorsítani csapataik kivonását a közép-ázsiai országból. A küldöttségnek tagja volt még William Hague külügyminiszter, Andrew Mitchell nemzetközi fejlesztési miniszter, valamint David Beckham labdarúgó.

Az amerikaiak vezette tálibellenes hadjárat 2001 végi kezdete óta legkevesebb 285 brit katona halt meg Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik