Nagyvilág

Irán nem hívná össze az olajkartellt

Irán OPEC mellé rendelt vezető képviselője szerint nincs szükség az olajkartell rendkívüli ülésének az összehívására a nyersolaj hosszabb ideje tartó árcsökkenése miatt.

A napokban több OPEC-illetékes is hasonlóan foglalt állást. Azt mondták, hogy az olajkartell a terveknek megfelelően októberben tartja soros ülését, rendkívüli értekezlet összehívása nincs napirenden.

Mohammad Ali Khatibi a kőolaj árcsökkenését az euró gyengülésével indokolta a dollárhoz képest, ami a görög gazdasági gondokkal van összefüggésben. Hozzátette: a második negyedévben – mint általában – csökken a világ olajkereslete, ami azonban nő majd a második félévben. Az iráni illetékes szerint idén a nyersolaj hordónkénti ára 70 és 80 dollár között lesz.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 16 cent csökkenéssel 71,68 dolláron zárt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 76 centtel 70,04 dollárra gyengült. Egy hét alatt a Brent 5,50 dollárral, a WTI 1,57 dollárral, három héten belül a Brent 15,99 dollárral, a WTI 16,11 dollárral gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik