Nagyvilág

USA: Lemond a nemzeti hírszerzési igazgató

Benyújtotta lemondását Dennis Blair, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató Obama elnöknek, aki elfogadta azt.

Az ABC News – névtelenséget kérő kormányforrásokra hivatkozva – közölte, hogy Blair már ma bejelentheti lemondását. A hírcsatorna szerint távozása nem váratlan, Obama az utóbbi hetekben intenzíven kereste Blair utódját, személyesen egyeztetett a lehetséges jelöltekkel.

A hírszerző főnök távozását olyan szakmai hibák előzték meg, amelyek lehetővé tették, hogy tavaly karácsonykor megpróbáljanak felrobbantani egy utasszállítót, néhány hete pedig pokolgépes akciót kíséreljenek meg a New York-i Times Square-en. Mindkét esetben csak az akadályozta meg a tragédiát, hogy a robbanószereket nem tudták felrobbantani. A hírszerzési hibák közé sorolják azt is, hogy megtörténhetett a Fort Hood-i katonai támaszponton történt tavaly novemberi, 13 halottat követelő mészárlás.

Ezt követően már nem volt egyértelmű, hogy Dennis Blair továbbra is élvezi Obama elnök teljes bizalmát. A nemzeti hírszerző főnöknek kell összehangolnia a 16 amerikai hírszerző szervezet működését. Blair a napokban elismerte, hogy “továbbra is fennállnak bizonyos szervezeti és technikai akadályok, amelyek gátolják a zökkenőmentes információáramlást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik