Nagyvilág

Csak bizonytalanságot szülne a kettős állampolgárság?

A budapesti szlovák nagykövet szerint nincs összhangban sem a jószomszédi viszonnyal, sem a nemzetközi normákkal, hogy Magyarország nem konzultált Szlovákiával állampolgárság-ügyben.

Peter Weiss a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy Szlovákia lakosainak 10 százaléka magyar nemzetiségű, számukra a magyar állampolgárság megadása csak jogi bizonytalanságot jelentene és semmiféle plusz előnyt nem adna, továbbá – mint hozzáfűzte – a magyar identitásuk erősödésével gyengülne a szlovák.

“Gondolkodott bárki Magyarországon azon, hogy ha a szlovákiai magyarok elfogadják a magyar állampolgárságot, akkor nem lesz joguk azokat az előnyöket élvezni, amelyeket a magyarigazolvány ad nekik?” – tette fel a kérdést a nagykövet.

Peter Weiss hangsúlyozta, hogy “mi jó szomszédok szeretnénk lenni”, ugyanakkor értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világos kérés ellenére Magyarország nem várta meg a szlovák választások végét a kettős állampolgárság ügyének bejelentésével.

Eközben Robert Fico szlovák kormányfő egy osztrák lapnak nyilatkozott a tervezett törvényről, mint mondta: a kettős állampolgárságról szóló törvény olyan, mint egy időzített bomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik