Nagyvilág

“Tolvajok, gyertek ki!” – húszezren tüntetnek a görög parlament előtt

Általános sztrájk kezdődött Görögországban. A szakszervezetek által szervezett tiltakozó tüntetésen mintegy húszezren vonultak a parlament elé.

A megmozdulás rendjét 1700 rendőr őrzi, 36 személyt már őrizetbe vettek. A felvonuló tömeg a “Tolvajok, gyertek ki!” felkiáltással vonult a parlament épülete elé, ahol több száz rohamrendőrrel találta magát szemben.

A munkabeszüntetés a görög közszféra nagy részét érinti, így a kórházakat, iskolákat és a közösségi közlekedést is.

A légi irányítók nem vesznek részt a munkabeszüntetésben, mert – mint mondták – nem akarnak további károkat okozni a görög idegenforgalomnak. Ugyanakkor néhány görög repülőtér zárva lesz.

A hajó és kompközlekedésben is fennakadások lesznek, három tengerjáró hajó – összesen 7 ezer turistával a fedélzeten – csütörtökön már nem tudott kikötni Athénban.

A szakszervezetek most elsősorban a nyugdíjreform tervezete ellen tiltakoznak. A tervezett nyugdíjreform keretében fokozatosan 60 évre emelik a korkedvezményes nyugdíj alsó korhatárát, s 10 év alatt fokozatosan felemelik 65 évre a rendes nyugdíjkorhatárt is.

Utoljára május 5-én tartottak általános sztrájkot, akkor az erőszakba torkolló tiltakozó akciókban hárman életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik