Nagyvilág

Német lap: Orbán bosszantja a szomszédokat

Magyarország keresi a vitát címmel véleményoldalán kommentárban foglalkozott csütörtökön a magyar-szlovák viszonnyal a Süddeutsche Zeitung.

A német liberális napilap az írás bevezetőjében azt hangoztatta: a kijelölt magyar miniszterelnök, Orbán Viktor még nincs hivatalban, de máris bosszantja a szomszédokat. Az új parlamentben szélsebesen akarják elfogadtatni a magyar állampolgárságnak a “külföldi magyarokra” történő kiterjesztését, és a törvény a tervek szerint augusztus 20-án, Szent István napján lépne életbe.

Az újság szerint már ez a “hatásvadász” jelkép is utal arra, hogy az “új urak” számára Budapesten miről is van szó. A nemzeti érvényesülési kényszer zászlóvivőjeként Orbán el akarja kerülni, hogy ezen a téren bárki is felülmúlja őt, és különösen nem a radikálisok, azaz a parlamentbe bejutott Jobbik párt – fogalmazott a lap. Az ezt követően várható ricsaj alkalmas annak túlharsogására, amit Orbánnak egyébként új korszaka nyitányakor még be kell jelentenie. Nevezetesen hogy nem szociális jótétemények, hanem erőteljes megszorítások lesznek, ami választói közül sokak számára csalódást okoz majd. A nemzeti harsonákat a figyelem elterelésére fogják felhasználni – hangoztatta a Süddeutsche Zeitung.

Az újság szerint Orbánnak ugyanakkor számításba kell vennie azt az árat, hogy mindez a szomszédos Szlovákiában élő magyaroknak és pártjaiknak inkább árt majd, míg ellenfeleiknek, a jobboldali nacionalistáknak a küszöbönálló, június 12-i parlamenti választásokon pedig hasznára válik. Szlovákia – mint a lap írta – megtorlással fenyeget. Pozsony már az elmúlt évben – teljes mértékben szükségtelen nyelvtörvényével – bizonyította, hogy ott is bőven akad “uszító”.

A görög pénzügyi katasztrófa után ily módon az Európai Unió egy további válsággóccal kerül szembe, ami hosszú odafigyelést, illetve kezelést igényel majd. Ezen, a türelmen és a diplomáciai ügyességen kívül nem sok más segít – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik