Nagyvilág

Elfogták az ETA katonai vezetőjét

Elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szervezet öt feltételezett tagját, köztük a szakadár csoport katonai vezetőjét csütörtökön Franciaország délnyugati részén, a spanyol határ közelében - közölte a spanyol rendőrség.

A rendőrség Bayonne városában és környékén csapott le az ETA tagjaira. Mindannyian spanyol állampolgárok. Egyiküket, Mikel Kabikoitz Karrera Sarobét, alias “Ata”-t a terrorszervezet jelenlegi legmagasabb rangú vezetőjeként tartják számon – közölte Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter madridi sajtóértekezletén. Karrera Sarobe az ETA-nak immár az ötödik katonai vezetője, akit az elmúlt két évben elfogtak.

A férfit azzal vádolják, hogy ő volt az értelmi szerzője Spanyolországban tavaly nyáron végrehajtott több súlyos robbantásos merényletnek, köztük a Mallorca szigetén elkövetett, két rendőr halálát okozó detonációnak.
Az ETA-tagok közül Karrera Sarobe szerepelt az első helyen a spanyol rendőrség körözési listáján.Az elfogott ETA-tagok között van Arkaitz Aguirregabiria del Barrio is, aki a francia rendőrség körözési listájának élén szerepelt, mert feltehetően köze volt egy francia rendőr halálához.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől folytatott támadásainak mint 825 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik