Nagyvilág

Mohamed-karikatúrák miatt blokkolja Pakisztán a Facebookot

A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook ideiglenes blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek.

A pakisztáni fiatalok körében is közkedvelt internetes portálon arra buzdították a közösségi tagokat, hogy május 20-án küldjenek Mohamedről készült rajzokat. A “rendezvény” szervezői kezdeményezésükkel annak a muszlim bloggernek a megnyilvánulása ellen akartak tiltakozni, aki a minap megfenyegette a South Park amerikai rajzfilmsorozat készítőit, amiért medvének öltöztetve jelenítették meg a prófétát az egyik idén játszott epizódban.

“Az istenkáromló viselkedés miatt a bíróság utasítja a kormányt, hogy május 31-ig bezárólag tiltsa le a Facebookot” – mondta el az egyik panaszt benyújtó ügyvéd szerdán. Sok muszlim ugyanis a vallásalapító Mohamed bárminemű ábrázolását sértésként értékeli.

A döntést kritizálók szerint a bíróság ezzel a lépéssel túllőtt a célon. A Nayatel internetszolgáltató főnöke szerint a teljes internetes oldal blokkolása elsősorban a fiatal netezők haragját vívja majd ki.

A rajzverseny szervezői a szerdán még elérhető Facebook-oldalukon elmondják, számukra ez a dolog elsősorban a véleményszabadságról szól. “Nincs joguk korlátozni a szólásszabadságunkat és fenyegetéssel hallgatásra kényszeríteni minket” – írják a szervezők a közösségi oldalon.

A próféta ábrázolására való felhívás Pakisztán-szerte és sok más iszlám országban is felborzolta a kedélyeket tekintettel arra, hogy az iszlám tiltja Mohamed bármilyen képi megjelenítését. A Pakisztán déli részén fekvő Karacsiban kedden mintegy 2000 diáklány gyűlt össze, követelve a kezdeményezést toleráló Facebook betiltását, kicsit arrébb pedig több tucatnyi fiú jelent meg az “istenkáromlók elleni szent háborút” sürgető transzparensekkel.

A pakisztáni kormány a “népharagra” reagálva felszólította az internetszolgáltatókat, hogy azonnal hatállyal tiltsák le május 31-ig a közösségi oldalhoz való hozzáférést. A korlátozás nem egyedülálló eset; a népszerű közösségi portál Kínában állandó tilalom alatt áll, bár az többféle módon is kijátszható.

2005-ben a Jyllands-Posten című dán lapban megjelent Mohamed-karikatúra világszerte tiltakozások sorozatát váltotta ki, ezek mintegy ötven ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik