Nagyvilág

Árban úszik Európa

Szükségállapot uralkodik Lengyelországban és Csehországban is. Az özönvízszerű esőzés minden rekordot megdöntött, Krakkó utcáit elöntötte a víz, több mint ezer ember otthona van veszélyben. Dél-Morvaországban 1300-an maradtak áram nélkül és már a hadsereg katonáit is bevetették a károk enyhítésére.

Negyven éve a legmagasabb, csaknem 10 méteres a Visztula szintje Krakkóban, de szerda reggel megkezdődött az árhullám lassú visszahúzódása. A térségben továbbra is feszült az árvízhelyzet, szerdára virradóra a Visztula átszakított egy gátat, minek következtében a folyó Krakkóban több utcát elöntött. A negyedik napja tartó árvíz dél-lengyelországi halálos áldozatainak száma 6-ra emelkedett, Bielsko-Biala közelében egy 67 éves férfi vízbe fulladt.

Krakkóban mintegy 500 embert menekítettek ki otthonából, további 500 pedig azzal számolhat, hogy a közeljövőben el kell hagynia lakhelyét. Egy hotelből külföldi turistákat kellett kimenekíteni. Házakat, kiskerteket és egy utcát is elöntött a víz. A 750 ezres város vezetése elrendelte több, az ártól fenyegetett iskola bezárását. Több száz tűzoltó és katona harcolt az ár ellen a városban.

Rosszabb, mint az „évszázad árvíze”

Jerzy Miller lengyel belügyminiszter, aki kedden az árvíz sújtotta területre látogatott, katasztrófának minősítette az ott látottakat. A Visztulán észak felé vonul az árhullám, de több tucat dél-lengyelországi településen továbbra is riadókészültség van érvényben.

Hömpölygő víz Krakkó utcáin (fotó: MTI/EPA)

Hömpölygő víz Krakkó utcáin (fotó: MTI/EPA)

Dél-Lengyelországban hétfő óta több ezer házat, utakat, vasútvonalakat és szántóföldeket öntött el a víz a kiáradt Odera és Visztula mentén, valamint a két folyó vízgyűjtő területén. Miller közölte: a néhány napja kezdődött özönvízszerű eső több csapadékot hozott, mint amennyit az évszázad árvízének tartott 1997-es katasztrófa idején tapasztaltak.

Csehországban szintén szükségállapot van. Habár Észak-Morvaországban elállt az eső, s mérsékelten apadtak a folyók, Dél-Morvaországban azonban továbbra is árvízgondok vannak. Észak-Morvaországban a kora reggeli órákban már csak három helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, míg kedden még 18 helyen. A veszélyeztetett szakaszokon most másodfokú készültség van érvényben.

A hadsereg segítségét kérték

A legnagyobb gondok Prerov városban és környékén vannak, ahol továbbra is áradnak a helyi patakok, és mintegy 1300 háztartás van áram nélkül. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) szerda délutánra ígérik a zavarok elhárítását. Az energia-vészhelyzet a régió egész területén azonban továbbra is érvényben van.

Csónakon evakulálnak helybelieket tűzoltók a csehországi Troubkyban (fotó: MTI/EPA)

Csónakon evakuálnak helybelieket tűzoltók a csehországi Troubkyban (fotó: MTI/EPA)

Mindenütt beindult a károk felmérése, majd elkezdődhetnek a helyreállítási munkák. A régióba megérkezett az az 500 katona is, akit a hadsereg bocsátott a helyi hatóságok rendelkezésére. Az árvízkárok értékéről egyelőre nincsenek adatok. Dél-Morvaországban továbbra is árad a Morva, s a gyakorlatilag a határfolyó egész hosszában harmadfokú készültség van érvényben. A víz szántóföldeket, erdőket öntött el, viszont településeket a határ cseh oldalán nemigen veszélyeztet.

A cseh kormány az állami költségvetés tartalékából összesen 100 millió koronát különített el a kártérítésekre. A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerint az árvíz befolyásolhatja a május végi képviselőházi választások eredményét is. A régiók mindenütt szociáldemokrata ellenőrzés alatt vannak, ha a kormányzat – konkrétan a szintén szociáldemokrata vezetés alatt álló belügyminisztérium – idejében megadja a segítséget az árvízkárosultaknak, az növelheti a párt népszerűségét. A segítség késése viszont a polgári demokratáknak kedvezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik